Project category: New construction & Remodel/Renovation (completed October 2004)

Chief administrator: David M. Tew, Vice-President and COO, (402) 398-5969

Firm: Leo A Daly, (402) 391-8111

Design team: Jeffrey S. Monzu, AIA, Project Designer/Project Architect/Interiors; Martin Janousek, AIA, Project Designer/Project Architect/Interiors; John Andrews, AIA, Project Manager; Chuck Rogge, Mechanical Engineer; Dave Thomas, Structural Engineer; Mike Armstrong, Electrical Systems/Lighting

Photography: © Paul J. Brokering Photography; © Tom Kessler Photography; Leo A Daly

Total building area (sq. ft.): 139,000 (new); 120,000 (renovation)

Construction cost/sq. ft.: $201 (new); $133 (renovation)

Total construction cost (excluding land): $28,000,000 (new); $16,000,000 (renovation)


We provided architectural and engineering services for a 260,000-sq.-ft. renovation of/addition to Alegent Health's major medical center and developed a 20-year master plan. The first phase included a major surgery center addition, a new hospital entry lobby, and renovation of the main-floor departments.

The 68,000-sq.-ft. procedure center includes 12 operating rooms designed for multiple types of procedures. Included are new cath labs and an endoscopy suite, consisting of five GI rooms and a minor-procedures room. These are supported by 52 private perioperative rooms and 15 PACU stations. The procedure center also includes new staff areas, a physicians' lounge, anesthesia work and sleep areas, and a new lab that serves the entire campus. The lower level provides parking and a private discharge area for outpatients.

A complete renovation and reassignment of the main-floor departments included a new main entrance, a multistory atrium lobby that provides a new image to the medical center, a new state-of-the-art heart center, a physical therapy department, access services, and an expanded diagnostics department. This organization focused on improved wayfinding through the separation of hospital service traffic from public traffic. All aspects were based on the concept of improving the patient experience and creating a more hospitable and comforting healing environment.

A new exterior skin was added to the existing facility, increasing energy efficiency and creating a new image for the Bergan Mercy Medical Center campus.