The design team is providing architecture, engineering, interior design, and planning services for Cooper University Hospital's $117 million capital development project. The strategic phasing will transform the existing urban campus, located in Camden, New Jersey, to accommodate increasing demand, enhance technology and medical services, and revitalize the surrounding area.

The design team explored highly visible changes to the campus, including a new entrance through a garden pavilion, a garage to accommodate the growing demand for parking, a medical office building, and a medical education/conference center.

The centerpiece of the planned campus is a new 11-story Patient Care Pavilion. The Pavilion will reorient the campus entrance and use extensive glazing along the sidewalk to make the local streetscape inviting for patients, neighbors, and visitors alike, and it positions the Pavilion as a new landmark in the community.

Project category: Project in progress (2008)

Chief administrator: Christopher T. Olivia MD, President and CEO, (856) 342-2050

Firm: EwingCole, (215) 923-2020

Design team: David L. Bynum, AIA, Principal-in-Charge; Saul Jabbawy, Lead Designer; Jay Blose, Project Manager; Kevin Crook, Healthcare Planner

Total building area (sq. ft.): 310,000 (new); 60,000 (renovation)

Construction cost/sq. ft.: Not released

Total construction cost (excluding land): Not released

The public appeal continues inside the Pavilion, where the first floor invites passersby to dine and relax at a new public restaurant and coffee shop. This healthcare and public access area occupies a two-story, skylit atrium that extends along an adjacent outdoor garden.

The Pavilion provides 12 new operating rooms for highly technical procedures, including open-heart, neuralgic, and orthopedic surgeries. It also consolidates the hospital's cardiac programs on one floor to offer full diagnostic and intervention procedures. Another entire floor will be dedicated to intensive care, with 30 private beds. The remaining upper floors of the tower are planned for all private patient rooms.