Project category: Project in progress (July 2007)

Chief administrator: Elvia Foulke, COO, (626) 963-8411

Firms: TAYLOR, (949) 574-1325; Questar Construction, (949) 250-0060

Design team: Contractor/Developer (Questar Construction); Architecture and Interior Design (TAYLOR); Landscape Architecture (Rabben/Herman Design Office, Ltd.); Elvia Foulke, COO (Foothill Presbyterian Hospital)

Illustration: TAYLOR and Questar Construction

Total building area (sq. ft.): 18,000

Construction cost/sq. ft.: $722

Total construction cost (excluding land): $13,000,000

Foothill Presbyterian Hospital, located east of Los Angeles, has provided healthcare services to the surrounding communities in the foothills of the San Gabriel Mountains since 1973. Community growth and changes to the hospital's healthcare services have necessitated replacement and expansion of the aging existing emergency department. The hospital's new 15,000-sq.-ft. Arthur and Sarah Ludwick Emergency Care Pavilion project will also provide the facility with a new 3,000-sq.-ft. elevator tower. This emergency department will be a replacement and expansion of an existing facility and elevator tower and will be an added convenience that will improve the structural characteristics of the existing four-story patient wing.

The floor plan is efficiently arranged in an L shape and will provide the emergency department with 13 treatment bays, 2 negative-pressure infection control rooms, 4 private treatment rooms, 2 triage exam rooms, and a large acute care area with two resuscitation positions and various support spaces. Public spaces such as the public entrance, waiting area, and triage are arranged on the shorter leg of the L corridor and designed with high clerestory windows that allow natural light to fill the facility. The longer leg of the L corridor provides patient service areas and nurses' stations that also incorporate high clerestory windows.

Patients and visitors will find comfort in the emergency department's contemporary environment of wood tones, warm colors, and durable, attractive furnishings that are enhanced by the abundant light from the clerestory windows. The new ED is adjacent to the existing radiology and surgery departments, facilitating efficient patient evaluation and treatment. Designed with sensitivity to the existing campus architecture and neighboring residential community, the new ED will be a seamless modernization to the existing 106-bed hospital.