PROJECT CATEGORY New Construction (completed June 1999)

CHIEF ADMINISTRATOR Judith Newham, (616) 392-5141

FIRM Matthei & Colin Associates, (312) 939-4002

DESIGN TEAM Leon H. Floerchinger, AIA, Partner; Motohiro T. Brown, AIA, Partner; William C. Rudd, AIA, Senior Associate (Matthei & Colin Associates); Patrick M. O'Connor, Project Manager (Fishbeck, Thompson Carr & Huber); Kirk Frownfelter, Vice-President (Etkin-Skanska USA)

PHOTOGRAPHY George Lambros

BED CAPACITY N/A

TOTAL BUILDING AREA (SQ. FT.) 81,000 (plus 102,330 structured parking)

TOTAL LAND AREA (ACRES) 7

TOTAL COST (EXCLUDING LAND) $23,600,000 ($17,400,000 construction cost)

A new building addition for emergency, radiology and outpatient surgery departments is sited adjacent to a new, two-level, 242-car parking structure, which provides convenient patient, staff and visitor access.


Intense input from medical staff, patients and visitors identified their goals for a therapeutic environment. Elements of feng shui were integrated into the finished design to lower stress and improve workflow, creativity, positive social relationships, contemplation and respect for others. The largest component of the plan is a 2,430-square-foot rooftop terrace visible to everyone entering, waiting or working in the ambulatory care center. In addition, a separate passageway for postoperative patients meanders past the terrace and provides for their privacy.

The new emergency department and an adjacent immediate care facility handle 45,000 patient visits per year. To better serve the community, larger rooms that can accommodate family groups and bedside registration were included in the design. Separate entrances for ambulatory and emergent patients are clearly delineated adjacent to a prominent security station.

The new ambulatory entrance provides access to an 8,100-square-foot ambulatory surgery suite, where two new operating rooms and endoscopy rooms integrate with the existing surgical suite. Phased renovation of 10,700 square feet of surgical support space provides expanded and reorganized patient prep and recovery facilities. Additional renovation includes 5,300 square feet of corridors, conference space and material-processing facilities.

Precast stone and masonry construction harmonizes with the existing structures on the campus and gives the flexibility to expand vertically or horizontally


.