Project category: New construction (completed August 2004)

Chief administrator: Thomas Cooper, President, Warren Professional Building Corporation (owner), (918) 481-7911

Firm: Hammel, Green and Abrahamson, Inc. (HGA), (612) 758-4280

Design team: Rob Meese, AIA, Project Manager; Dan Polachek, AIA, Project Designer; Chris Vickery, CID, Interior Designer; Dwight Fernandez, AIA, Project Architect

Photography: Aker/Zvonkovic Photography

Total building area (sq. ft.): 177,000

Construction cost/sq. ft.: $198

Total construction cost (excluding land): $35,000,000


The Warren Professional Building Corporation commissioned the architect to master plan the existing medical office campus to include a state-of-the-art Medical Office/ Ambulatory Care facility and 1,600-car parking garage. In addition to the ambulatory surgery center and the associated diagnostic areas, the development provides 80,000 square feet of physician lease space and improves wayfinding and parking for customers. The development creates a “big picture” statement that reinforces the healing environment. The building design and construction documents were developed to achieve the LEED Silver standards; however, the owner decided during construction not to pursue this.

The campus design positions the new building as a hub, linking the existing hospital and three medical office buildings with the new building and parking garages through several elevated sky bridges. Moving all surface parking into perimeter garages allowed the campus to be converted from a sea of asphalt into a parklike environment. Tree groves, herb gardens, fountains, roof plazas, and walking paths reinforce the healing environment. All medical offices now have direct views and access to nature. A new campus parkway that leads to each medical office building entry allows for clear and direct wayfinding, while caregivers can quickly access the peripheral structured parking linked directly to each building.

A four-story rotunda became the focal point for the campus. As a symbol for the renewal of life, the rotunda's indoor park and fountain provide spaces for reflection and interaction. Siting, building orientation, landscaping, building systems, daylighting, energy use, material selection, and indoor air quality were all carefully considered during the design phase, following the principles of LEED.