PROJECT CATEGORY Project in Progress (November 2003)

CHIEF ADMINISTRATOR Antonio B. Ruiz, Associate Vice-President, Operations, (303) 372-9230

FIRMS H+L Architecture, (303) 244-9373; HDR, Inc., (402) 399-1004

DESIGN TEAM Rob Davidson, AIA, ACHA; Miguel Seda, Architect (H+L Architecture); Tod Trigg, Architect; Ramesh Loharikar, Architect (HDR, Inc.)

BED CAPACITY 101

TOTAL BUILDING AREA (SQ. FT.) 478,500

TOTAL LAND AREA (ACRES) 270 (total campus)

TOTAL COST (EXCLUDING LAND) $98,000,000

“Far Beyond the Ordinary”—a registered trademark of the University of Colorado Hospital—is its simple, yet inspirational, tag line. This was the impetus for the design process for the Anschutz Inpatient Pavilion, the flagship facility for the continuing expansion of the University of Colorado Hospital at the new Fitzsimons campus. The new hospital is designed to connect the existing Anschutz Outpatient Pavilion with the new 12-story acute-care hospital.

“Patient-focused care” was a priority championed by both the hospital and the design team. Throughout the process, numerous staff participated in user-group meetings, establishing everything from the initial building program to the selection of finishes. Focus groups were also created to outline patient needs. This collaboration led to innovation in the patient-care design.

Each private patient room will be divided into three zones—one for caregivers, one for the patient and one for family. These rooms were designed to maximize the environmental controls from the bedside. The interiors, fashioned after hospitality design, will feature attractive and comfortable furniture instead of traditional casework.

The patient's first experience in the hospital will be a walk through healing gardens on the way to the main entry. With landscape and water features in a variety of textures and colors, which change with the four seasons, the gardens will offer a direct connection to nature. Courtyard gardens have been designed to connect the Inpatient and Outpatient Pavilions physically, and to provide outdoor healing spaces.

Sustainable design is an important principle for this facility. Materials have been chosen to improve indoor air quality and reduce environmental impacts. Energy usage has been addressed from the inception, particularly the sizing and design of systems for efficiency. The south-facing orientation of the tower will provide excellent daylighting and mountain views for patient rooms, conference rooms and other public spaces


.