Project category: New construction (completed November 2005)

Chief administrator: Ingo Angermeier, President and CEO, (864) 560-6107

Firm: Marshall Erdman & Associates, (608) 218-6486

Design team: Chris Nicholson, Senior Project Designer; Jim Swenson, Project Coordinator; Phil Pricer, Project Designer; Neil Bright, Project Designer; Katie Kunz, Senior Interior Designer; Dan Zarnstorff, Site Designer

Photography: Brian Dressler Photography, Inc.

Total building area (sq. ft.): 91,822

Construction cost/sq. ft.: $189

Total construction cost (excluding land): $17,377,330

Greer, South Carolina, is beginning to boom, and Spartanburg Regional Health System (SRHS) anticipated a need for expanded services. The group also realized that the former mill town of Pelham, now a sector of Greer and an ideal location for the project site, had no town center, hampering a sense of community in this transitioning area.

SRHS envisioned a multifaceted, mixed-used development built in phases. It would be a destination and include gathering spaces and cultural amenities to nurture the community in ways that surpassed healthcare alone.

A 100-acre site now holds phase I of The Village at Pelham, boasting a four-OR Ambulatory Surgery Center (ASC) and multispecialty Ambulatory Care Center (ACC). Drawing inspiration from Greer's strong European heritage, the group wanted a Tudor-style complex reminiscent of a charming, old-world village.

To this end, designers created an aged, handcrafted effect using multicolored bricks and a cast-stone base. The building's footprint suggests separate, nestled structures built over time, while a clock tower hints at a village square and subtly highlights SRHS's long-standing reputation.

The Tudor aesthetic continues inside, balanced by functionality. The ACC entrance is a large hall punctuated by a dramatic arch, balcony, and fireplace. A café with rich paneling provides an appealing space for gatherings. In the ASC, nurses' stations maximize patient access and productivity, and ORs employ innovative design, centralizing equipment and gases, allowing a clear, 360-degree pathway around the patient.

The inspired and forward-thinking design realized in phase I will allow The Village at Pelham to evolve with, and help unify, the community it serves.