Dana-Farber Cancer Institute, Yawkey Center for Cancer Care - Boston, MA

June 29, 2012
| Reprints
ZGF Architects LLP, Washington, DC and Miller Dyer Spears Inc., Boston, MA
The Yawkey Center is the new main entrance for Dana-Farber & the signature image for the Institute. Peter Vanderwarker Photographer A two-story lobby combined with the two-story healing garden above it create an anchor of glass & light at the corner. Chuck Choi Architectural Photography Visible from waiting rooms & adjacent buildings, 12,300 SF of green roofs achieve a park-like setting in an urban space. Chuck Choi Architectural Photography The building volumes of glass & terra cotta are broken & stepped back to avoid overwhelming the pedestrian experience. Peter Vanderwarker Photographer To establish an identity along the street, an outdoor plaza was created with café seating & a place of respite. Peter Vanderwarker Photographer The brightly lit main lobby includes a custom mobile above the entrance; the balcony above offers lab waiting areas. Chuck Choi Architectural Photography A retail shop features products for cancer patients with a separate fitting room for patient privacy. Chuck Choi Architectural Photography Patients, family & friends use the the education & resource centers to learn about diagnoses, treatments & recovery. Chuck Choi Architectural Photography Overlooking a green roof, a bar of bridges connects researchers to clinic spaces with lounges for staff interactions. Chuck Choi Architectural Photography The light-filled, 250-seat dining pavilion is another location for staff to mingle & patients to relax. Chuck Choi Architectural Photography Waiting areas, infusion bays & consult rooms are located along the perimeter with daylight & extensive city views. Chuck Choi Architectural Photography The healing garden is an easily accessible, quite area for patients, families & staff with year-round access to nature. Chuck Choi Architectural Photography Facing into the garden, the conservatory provides a protected sitting area for severely immuno-compromised patients. Chuck Choi Architectural Photography Each infusion space features custom infusion chairs & other amenities to provide comfort to both patients & caregivers. Chuck Choi Architectural Photography Semi-private infusion bays look out over Boston, letting in natural light that the patients can control with blinds. Chuck Choi Architectural Photography
Click Image to View Gallery

Project category: New construction (completed January 2011)

Firms: ZGF Architects LLP, (202) 380-3120; Miller Dyer Spears Inc., (617) 338-5350

Design team: MEP Engineering (Bard Rao + Athanas Consulting Engineers); Structural Engineering (Simon Design Engineering); Landscape Architect for the Healing Garden (Carol R. Johnson Associates, Inc.); Lighting Design (Fisher Marantz Stone); Civil Engineering (Vanasse Hangen Brustlin, Inc.); Contractor (Walsh Brothers, Inc.)

Photography: Chuck Choi Architectural Photography; Peter Vanderwarker Photographer

Total building area (sq. ft.): 285,000

Construction cost/sq. ft.: $474

Total construction cost (excluding land): $325,000,000

ZGF, in association with Miller Dyer Spears, designed Dana-Farber’s newest clinical facility and new signature image. The 285,000 SF building provides space over 14 floors for 100 exam rooms, 150 infusion chairs, an expanded clinical research center, and public services for dining, retail and quiet reflection. The facility also includes seven levels of underground parking with connections to other Dana-Farber buildings that link to affiliated hospitals, bringing research and clinical staff into close proximity. Dana-Farber’s primary goal for the Yawkey Center was to create a state-of-the-art clinical building that promotes personalized, multidisciplinary, safe, respectful and compassionate cancer care for patients and families in a healing environment. Other goals were to stimulate translation of research into the care of patients, optimize flexibility and utility of space, streamline the flow of patients and materials, minimize wait and treatment times, foster productivity and collaboration of staff, and create a new front entrance and presence. The project has achieved a LEED-Gold rating and served as a pilot in the Green Guide for Healthcare v2.2 initiative.

Topics

 Comments

Log In Or Register Using Your Social Account
Please note that if you have already registered with this site and did not register using a social account, you should log in above using your user name (email address not permitted) and then proceed to "My Account" where you can link to your social accounts.