The new Peel Memorial Centre for Integrated Health and Wellness, located in Brampton, Ontario, Canada, is a 300,000-square-foot facility that focuses on treatment of patients who do not require an overnight stay in hospital. It offers specialty and day clinics, as well as health services and programs focused on the needs of seniors, children, people requiring mental health services, and individuals living with chronic conditions such as diabetes or asthma.

Three large courtyards distinguish the treatment and waiting areas. At the heart of the building is a three-story-high atrium space that is open to the pedestrian entrance plaza and connects to a courtyard that is equipped with children’s play equipment and seating areas. Multi-colored glass panels extend from floor to ceiling.

Peel Memorial's layout is based on intuitive wayfinding with a simple separation of public and service access that provides a graduated level of privacy throughout clinical departments. A separate non-public service corridor maintains strong staff connectivity, allows easy access for support function and materials, provides access to staff-only spaces, limits crossover, and fosters appropriate infection control practices.

A large dining hall is located at the center of the long, horizontal building. This cafeteria opens to a street-front dining terrace and therapy garden. The exterior cladding of buff brick and zinc panels are interspersed by windows.

Diamond Schmitt Architects designed the facility, in collaboration with RTKL Canada Inc.