Project category: New construction & Remodel/Renovation (completed June 2005)

Chief administrator: Tony Struthers, Chief Administrator, (623) 879-5799

Firms: The Orcutt/Winslow Partnership, (602) 257-1764; OWP/P, (312) 960-8106

Design team: Carl Nelson, Project Director; Doug Theberge, Project Architect; Danielle Perkins, Interior Designer (The Orcutt/Winslow Partnership); David Kuffner, Master Plan and Design Architect; Martin Tovera, Design Architect (OWP/P)

Photography: © A.F. Payne Photographic, Inc.; Doug Theberge

Total building area (sq. ft.): 125,145 (new); 29,339 (renovation)

Construction cost/sq. ft.: $164 (new); $195 (renovation)

Total construction cost (excluding land): $20,485,723 (new); $5,723,081 (renovation)

Extreme market increases stimulated John C. Lincoln Hospital - Deer Valley to revolutionize its philosophy of patient care and staff satisfaction. The hospital additions and expansion include a new four-story pavilion that provides a balance of patient beds, diagnostic and therapeutic services, and support and administrative functions.

For staff efficiency, the footprint of the new pavilion was designed in a triangular shape, which reduces walking distances for staff, maximizes staff access and adjacencies to patients, and provides visual cues for orientation and location of critical functions. The shape also provides a “core” area that serves as staff-support space and is flexible to easily adapt to future change.

The new Emergency Department creates a new front door to the hospital and is designed to provide treatment for more than 60,000 visits per year. With an admission rate of approximately 60%, designers looked beyond the ED's walls into the hospital's supporting resources to ensure that the hospital could efficiently meet the demands of these services. Imaging services were designed within and adjacent to the ED, with ORs and the ICU located directly above on the second floor for ease of access.

The new expansion of the only after-hours pediatric care unit in the area ranks in the nation's top 5% for patient satisfaction. A playful and colorful approach integrates childlike murals, framed artwork, and characters of nature in the floor. Treatment apparatus, such as medical gases, has been disguised or hidden from view by providing retractable, framed artwork at the headwalls.