Model Update - Nemours Children's Hospital

March 19, 2013
| Reprints
Nemours Children's Hospital. Jonathan Hillyer/HillyerPhoto.com Nemours Children's Hospital. Jonathan Hillyer/HillyerPhoto.com Nemours Children's Hospital. Jonathan Hillyer/HillyerPhoto.com Nemours Children's Hospital. Jonathan Hillyer/HillyerPhoto.com A large, curving stone wall—with outdoor walking paths, seating, and native gardens nearby—begins at the driveway to the hospital and sweeps across the site and through the building to emerge on the other side. Jonathan Hillyer/HillyerPhoto.com Nemours placed emphasis on creating a garden environment and providing views of nature. Jonathan Hillyer/HillyerPhoto.com Nemours Children's Hospital. Jonathan Hillyer/HillyerPhoto.com Nemours created two terrace gardens on the second and fourth floors of the hospital. Jonathan Hillyer/HillyerPhoto.com The car pick-up/drop-off zone at the main entrance provides a cover from the elements by using fritted glass with a leaf-shaped pattern. The design is repeated in larger dimensions on floors and ceilings throughout the hospital. Jonathan Hillyer/HillyerPhoto.com Nemours Children's Hospital. Jonathan Hillyer/HillyerPhoto.com Nemours Children's Hospital. Jonathan Hillyer/HillyerPhoto.com Nemours Children's Hospital. Jonathan Hillyer/HillyerPhoto.com Nemours Children's Hospital. Jonathan Hillyer/HillyerPhoto.com In the lobby, waiting areas, and common spaces, floor-to-ceiling glass walls allow views of the gardens. Colorful furniture in each floor’s waiting zone accommodates visitors of all ages. Jonathan Hillyer/HillyerPhoto.com Nemours Children's Hospital. Jonathan Hillyer/HillyerPhoto.com The vibrant colors used on each floor were chosen to appeal to children, teens, and the staff. Jonathan Hillyer/HillyerPhoto.com Nemours Children's Hospital. Jonathan Hillyer/HillyerPhoto.com Nemours Children's Hospital. Jonathan Hillyer/HillyerPhoto.com The family advisory council was very active in making sure the room design met the needs of patients and family. Jonathan Hillyer/HillyerPhoto.com Nemours Children's Hospital. Jonathan Hillyer/HillyerPhoto.com Nemours Children's Hospital. Jonathan Hillyer/HillyerPhoto.com Nemours Children's Hospital. Jonathan Hillyer/HillyerPhoto.com Nemours Children's Hospital. Jonathan Hillyer/HillyerPhoto.com Nemours Children's Hospital. Jonathan Hillyer/HillyerPhoto.com
Click To View Gallery

The new Nemours Children’s Hospital in Orlando, Fla., situated on a 60-acre greenfield site, is surrounded by well-landscaped scenery, continuing the legacy of its sister hospital in Wilmington, Del.

The hospital’s founder, Alfred I. duPont, built a classic French-style mansion with formal gardens in Wilmington on a 222-acre site, where the current Alfred I. duPont Children’s Hospital now lies. The Nemours Foundation wanted to recreate the setting in Orlando and develop a concept of a hospital in a garden with a healing connection to nature.

In 2008, after looking at five different locations with architect Stanley Beaman and Sears (SBS; Atlanta), Nemours chose a location with adjoining existing native wetlands and a storm water retention pond. Nemours saw potential for fostering a relationship with the neighboring Lake Nona Medical City, a developing 650-acre health and life sciences park.

SBS and Perkins+Will (Boston) coordinated on the master planning efforts for site development; Skanska USA Building Inc. (New York), as construction manager for the project, carried out the preconstruction services.

Family first
A family advisory council was drawn from families that had been visiting a Nemours Foundation multispecialty physician practice in central Florida and had the experience of being with their children in a hospital setting. Nemours invited these families to be an integral part of the design and to make decisions for care right from the beginning. The design team built a fully functional “preview center,” a mock-up of the patient room, and once a week the council provided feedback on each design element as it progressed. 

Roger Oxendale, CEO, Nemours Children’s Hospital, says that each council concern was analyzed and incorporated into the design, such as adding a mirror, instead of frosted glass, on the bathroom doors so parents will always be visible to the patient, reducing separation anxiety if they need to get something from the bathroom.

“The patient rooms have a sofa bed that sleeps two so that more family members can stay with the child. All of the furniture in the rooms was thoroughly tested by the patient care team and the families,” says Veronique Pryor, project manager, principal, SBS. There are also safes to lock up valuables, a small refrigerator in each room, and a small alcove with a desk. Patient-controlled technology can change the color of the lighting in the room at night and personalize the space for the child. 

From hospital to home
Nemours established special family programs that would help with the adjustment period once patients are able to return home. On the first floor, a program called KidsTRACK—teaching, research, advocacy, community, and knowledge—was designed so that families can learn about their child’s illness, diagnosis, and treatment outcome.

A demonstration kitchen provides an area for parents to learn how to cook meals that may be related to their child’s ongoing illness while also teaching them about nutrition in general. The KidsTRACK also gives families the opportunity to learn how to use any equipment that their child may need once he or she goes home. From ventilators to special wheelchairs, parents are educated on how to adjust, clean, and maneuver the equipment. 

All the KidsTRACK programs are geared toward serving the patient’s healthcare continuum while also attending to the family as a whole. 

Page
of 2Next
Bringing Gardens into the Therapeutic Regimen...

DON'T MISS: The Test of Time - A Garden's Role in Adult Day Care
Tuesday, May 6th at the 2014 Environments for Aging Conference in Anaheim

Learn More Or Register Today
Topics